Historie divadla

Divadlo své začátky datuje někdy v roce 2007. Byla jsem v té době členkou Kulturní komise města Nový Jičín, kde jsem vznesla zvědavý dotaz, proč město Nový Jičín nemá ochotnický soubor. Tehdejší režije se ujal PhDr.Pavel Homola, který nečekaně přinesl do následující Kulturní komise text hry kanadského autora Bernarda Sladea, Úlet„Snažili“ jsme se tehdy zkoušet hru ve Fokusu, v domě dětí a mládeže, za „uvítací poplatek“ 1.000 Kč, jako bychom navštěvovali kroužek, jako děti. Poplatek byl možná na úhradu vody a energií, ale klid na zkoušení tam tedy moc nebyl.
Kromě Dr. Homoly, který se ujal režie, tehdejší soubor ochotníků, tvořila Bára Režná, Emilka Mrštíková, Pavel Lichnovský, ing. Jaromír Bezdomnikov a Alena Kupková.
Později se k nám přidal pan Zdeněk Drozd. Stál o režii, ale ani on neposunul soubor dál.
Přemluvila jsem tehdy ing. Milana Barona.
Po dvou letech zkoušení jsme konečně pod vedením nového režiséra a herce v jednom, Ing. Milana Barona, dotáhli hru do zdárného konce.
Hra kanadského autora Bernarda Sladea, ÚLET, měla v Beskydském divadle premiéru 12.listopadu 2009.
Po krátkém čase po dlouhé nemoci zemřel PhDr.Homola.
Název ochotnickému divadlu vymyslel ing. Jaromír Bezdomnikov a DIVADLO BEZ PORTFEJE  se stalo 14.6.2010 oficiálně občanským sdružením.
Hra Úlet se ještě jednou v Beskydském divadle odehrála 11.2.2011, následně v Jodových sanatoriích Klimkovice – Hýlov 2012, jedno vystoupení v Hodslavicích a jedno v Sedlnici.
Mnoho herců se vystřídalo, jak už to bývá, a zůstali ti, kteří díky ing.Baronovi mohli představení odehrát.
Byli to: ing. Milan Baron, ing. Jaromír Bezdomnikov, Pavel Kramoliš, Bára Režná, Iva Pitrunová, Alena Kupková a jako nápověda nás ve štychu nenechaly Monika Baronová a Renata Klenková.
O webové stránky se nám staral pan ing.Jiří Martinů a programy na vystoupení vyrobil kolega Pavel Kramoliš. Dali jsme si jméno (vymyslel ing. J.Bezdomnikov) DIVADLO BEZ PORTFEJE a stali se občanským sdružením.
Soubor nacvičil svou druhou hru,komedii francouzkého autoara Marca Camolettiho, Láska, sex a žárlivost, pod vedením ing. Milana Barona.
Hra měla premiéru 17.května 2013 v Beskydském divadle.
Malý sál byl do posledního místa vyprodán a nečekaná pochvala z úst ředitele Beskydského divadlaMgr. Pavla Bártka a ředitele novojičínské kultury Petra Orsága, nás přesvědčila o tom, že se nám dílo daří.
Hru úspěšně odehráli: ing.Milan Baron, ing. Jaromír Bezdomnikov, Alena Kupková, Bára Režná, Iva Pitrunová a Dagmar Kolářová. Nápovědy se ujala Monika Baronová.
Naše radost ale netrvala dlouho.
Den po premiéře nám náš režisér oznámil zdrcující zprávu a svém zdravotním stavu. Rovněž Iva Pitrunová se stěhovala za prací do pražské Motolské nemocnice. Na představení dojížděla, ale nebylo to ono. Zcela nečekaně dne 3.10.2014 zemřel ing. Jaromír Bezdomnikov a brzy po něm, 5.12. 2014 i náš režisér, ing.Milan Baron.
A tak se naše divadlo rozpadlo…
Byla jsem velmi nešťastná a zoufalá a velmi jsem si přála zachovat divadlo, když už není v moci člověka uchovat životy lidí… Někteří lidé nám nevěřili a slyšela jsem, že sami, bez ing. Barona to nedokážeme.
Zůstali jsme tedy: Bára Režná, Alena Kupková a nápověda Renata Klenková.
Monika Baronová z důvodu péče o tři malé děti s námi nepokračovala.
A co teď dál, byli jsme bezradní….?

Možná přízeň Osudu tomu chtěla…, na mou prosbu se vrátil po letech Pavel Lichnovský, Bára přivedla Viktora Dudáka a přišli další…. A pomalu se začalo plnit nejen jeviště, ale i moje obrovské přání, uvést naše DIVADLO BEZ PORTFEJE zpět do života.

Po 9.měsících se nám tedy narodilo nové dítě, kterému jsem, troufám si říct, „matkou“. Hra Láska, sex a žárlivost měla obnovenou premiéru v Hostašovicích dne 21.11.2015.
I v tomto období přišli a po krátké době to vzdali další herci, kteří se přesvědčili o tom, že hrát divadlo není žádná legrace. ( Petr Kasper, Jan Faluši, Jana Menšíková)
Jsme potěšeni, že máme od 1.12.2014 znovu obnovenou „domovskou scénu v Beskydském divadle.“ V tento den jsem podepsala Smlouvu o spolupráci do doby, než bude zvoleno nové vedení. To už, v současné době nastalo a teď máme své „figurky na šachovnici“ na správném místě.
Předseda je Pavel Lichnovský, místopředseda Alena Kupková, režii vede Viktor Dudák, pokladnu spravuje  Renata Klenková a o to, aby měli naši diváci povědomost, co-kde-kdy, se stará Zdeněk Šmejda
Roku 2016 jsme pokračovali v reprízách hry Láska, sex a žárlivost a zároveň začali zkoušet novou hru Vražda sexem. Tu jsme poprvé uvedli v rámci předpremiéry pro uzavřenou společnost v Beskydském divadle 9.12.2016 a hned potom koncem prosince 29.12.2016 v lázních Klimkovice.
V roce 2017 jsme dále úspěšně uváděli tuto hru na divadelní přehlídce v Hovězím, v repríze v Beskydském divadle, na zámku v Bílovci a v Palačově v restauraci U horáků.
Mezitím náš soubor procházel další obměnou našich protagonistů. Viktor Dudák se ke své režisérské funkci stal naším předsedou. Někteří odešli, ale také k nám našli cestu nové tváře: Herečky Petra Štefková, Marcela Čapuchová, Monika Šustková a René Paško jako výrazná podpora technického zázemí. Prostě jsme stále skvělá parta.
Rok 2018 byl pro nás dlouhou a pečlivou přípravou našeho prvního autorského počinu: Klid a prachy. Tuto hru napsal Zdeněk, a spolu s Viktorem tvořili konečnou podobu scénáře, kterému jsme všichni postupně vtiskli život divadelních prken. Premiéru této hry jsme uvedli 31.1.2019 kde jinde než opět v Beskydském divadle, na naší domovské scéně. Hra měla velký úspěch a my jsme s hrdostí započali další etapu našeho divadla. Na rok 2019 máme kalendář plný repríz a těšíme se i na další příležitosti.
Doufáme a věříme, že budeme přinášet našim divákům skvělou zábavu i radost, a oni na oplátku ocení náš soubor, jako skupinu nejen divadelních nadšenců, ale vycítí z nás i naše přátelství a snahu odevzdat maximální nasazení. Pojďte si to užít s námi …
Příspěvek byl publikován v rubrice O nás. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: Historie divadla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *